miércoles, 20 de abril de 2016

SANT JORDI 16



El 23 d'abril se celebra la diada de Sant Jordi, patró del Principat de Catalunya. Els llibres i les roses, presents que es fan les persones estimades, omplen els carrers de viles i ciutats en una festa que ha esdevingut un símbol de convivència. El dia de Sant Jordi ja fa segles que se celebra. Si originàriament era una festa de gent de cavalleria, a mitjan segle XV es va anar popularitzant, sobretot després del 17 d'abril de 1456, quan la Generalitat de Catalunya va animar la població a participar-hi. Fou aleshores que va sorgir el costum, mantingut fins els nostres dies, de regalar roses a les dames.

La llegenda de Sant Jordi fou molt celebrada durant el segle XIX, quan el moviment romàntic de la Renaixença la prengué com un símbol de les llibertats nacionals que calia recobrar i que va afavorir l’arrelament de la festa. Però no fou fins ben entrat el segle XX que la diada es va revestir amb tots els elements que avui la fan tan excepcional. En efecte, el 7 d'octubre de 1926 es va fer per primera vegada el Dia del Llibre, en commemoració del naixement de l'escriptor Miguel de Cervantes Saavedra, autor del Quixot. La idea sorgí de l'escriptor i editor valencià Vicent Clavel Andrés, que la va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona. Quatre anys més tard, el 1930, aquest dia es traslladà al 23 d'abril, diada de Sant Jordi i data de la mort de Cervantes. Finalment, el 1995 l'Organització de les Nacions Unides de l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) va declarar el 23 d'abril Dia Mundial del Llibre.

Per als més petits de la casa us recomanem la visita a la pàgina Pinterest seleccionada amb un munt de llibres. Segur que en trobeu més d'un d'allò més interessant!!!!
Contes
I també hem seleccionat aquesta altra pàgina de Biblioteques de Barcelona:

http://w110.bcn.cat/portal/site/Biblioteques/menuitem.73a4023622c4034fa0c5a0c5a2ef8a0c/?vgnextoid=9d4a7ec3b38f8210VgnVCM10000074fea8c0RCRD&lang=ca_ES