Enigmes

En aquesta pàgina anireu trobant el recull de tots els enigmes amb les seves solucions perquè els pugueu tornar a consultar:

ENIGMA 1:

L'enigma del CARGOL: Un cargol puja verticalment per una paret de 10 metres d'altura. Durant el dia puja 2 metres, i durant la nit rellisca, retrocedint 1 metre. Quants dies trigarà en pujar la paret?

SOLUCIÓ: 9 dies. L´últim dia no baixa res ja que ja ha arribat a la part de dalt de la paret.

ENIGMA 2:

L'enigma dels MITJONS: En un calaix hi ha dotze parells de mitjons negres i 12 parells blancs. Sense llum a l'habitació, has d'agafar el mínim número de mitjons que t'assegurin que obtindràs al menys un parell del mateix color. Quants mitjons hauràs d'agafar del calaix?

SOLUCIÓ: 3 mitjons.

ENIGMA 3:

Col·lecció de monedes: Un comerciant decideix vendre una col·lecció de monedes d'or a tres col·leccionistes. El primer compra la meitat de la col·lecció i mitja moneda; el segon, la meitat del que queda i mitja moneda i el tercer la meitat del que queda i mitja moneda. Quantes monedes tenia el comerciant?

SOLUCIÓ: hi havia 7 monedes.

ENIGMA 4:

Els viatges de l'Ignasi: L'Ignasi ens diu: "He fet molts viatges. Tots van ser a París, menys dos. Tots van ser a Itàlia, menys dos. I tots van ser a Tahití, menys dos". Quants viatges ha fet l'Ignasi en total?

SOLUCIÓ: en total en va fer 3 de viatges: un a París, l'altre a Itàlia i l'últim a Tahití.

ENIGMA 5:

El tren: Un tren d'un quilòmetre de llarg es desplaça a una velocitat d'un quilòmetre per minut i travessa un túnel d'un quilòmetre de llarg. Quan de temps li cal per travessar íntegrament el túnel?

SOLUCIÓ: Li calen dos minuts: un per entrar completament dins del túnel i un altre per sortir-ne del tot.

ENIGMA 6:

Les peses del botiguer: Un botiguer té una balança i quatre peses que li permeten pesar qualsevol número exacte de quilos igual o menor de 15. Quan pesa cadascuna?

SOLUCIÓ: 1,2,4 i 8 kg. respectivament.

ENIGMA 7:

El número 1000: series capaç d'escriure 1000 utilitzant vuit vuits?

SOLUCIÓ: 888 + 88 + 8 + 8 + 8 = 1000

ENIGMA 8:

Maria i Joan: Maria té un germà anomenat Joan. En Joan té tants germans com germanes. Maria té el doble de germans que de germanes. Quants nois i noies hi ha a la família?

SOLUCIÓ: Quatre nois i tres noies.

ENIGMA 9:

Porcs, vaques i cavalls: Un granger té 20 porcs, 40 vaques i 60 cavalls. Però si li diem cavalls a les vaques, quants cavalls tindria?

SOLUCIÓ: Seguiria tenint 60 cavalls. Per molt que li canviem el nom a una cosa segueix essent la mateixa cosa.

ENIGMA 10:

La classe d'anglès: La mestra Montserrat tenia deu alumnes en el seu nou curs d'anglès. Per recordar fàcilment els noms dels alumnes, els hi va demanar que seguessin seguint l'ordre següent. Per què?
- Don Edwards
- Robert Worden
- Edith Reed
- Rolf Oursler
- Jeff Ives
- Jessi Xander
- Rose Ventnor
- Leigh Thompson
- Toni Nesbit
- Pete Norris

SOLUCIÓ: Molt senzill, només cal trobar els números en anglès des del "one" fins al "ten" que es formen amb les darreres lletres (una o dues del nom i la primera o les primeres del cognom). Veieu ara els números en anglès?

ENIGMA11:

El de l'home que camina sota la pluja: En Joan Joanic va caminar durant més de vint minuts sota la pluja sense que se li mullés ni un sol pèl del cap. No portava barret, ni paraigües ni res per protegir-se el cap, però els cabells no se li van mullar gens. En canvi, la roba li va quedar ben xopa. Com pot ser?

SOLUCIÓ:  El pobre Joan Joanic era calb. No se li van mullar gens els cabells perquè no en tenia ni un!

ENIGMA 12:

L'enigma d'Edison: En la primera planta d'un edifici hi ha 3 bombetes, i en la planta baixa, 3 interruptors. Cada interruptor encén una bombeta.
Com es pot saber, pujant només una vegada a la primera planta quin interruptor encén cada bombeta?

SOLUCIÓ:  S'han de seguir els següents passos:
1. Encendre un interruptor durant una bona estona. La bombeta s'encendrà i s'escalfarà.
2. Encendre un altre interruptor i deixar-lo encès, la bombeta també ho estarà.
3. Pujar al primer pis: una bombeta calenta i apagada correspondrà al primer interruptor, una segona encesa correspondrà al segon i la que no s'hagi encès, al tercer.

ENIGMA 13:

El dia del llibre: La Maria va comprar a la seva filla Clara 25 llibres i la Mònica va regalar a la seva filla Lluïsa 7 llibres.
Entre les dues filles van aconseguir augmentar el seu capital literari en 25 llibres. Com pot passar això?

SOLUCIÓ: Dels 25 llibres que la clara Clara (la mare) va rebre de la Maria (l'àvia), va separar 7 que va donar a la Mònica (la filla).

ENIGMA 14:

El globus:Com és possible punxar un globus sense deixar que s'escapi aire i sense que el globus faci soroll?

SOLUCIÓ: Quan el globus està desinflat.

ENIGMA 15:

El número cent:Quants cops es pot restar 10 de 100?

SOLUCIÓ: Una sola vegada: la segona, ja l'estaries restant de 90.

ENIGMA 16:

El pont del màxim pes: Una dona ha de passar un pont que només suporta un pes màxim de 80 quilos. La dona en pesa 70, i porta una bossa de mà que en pesa 8. Per si de cas, la dona agafa la seva bossa i la llença a l'altre costat del pont. Després, confiant que el pont no caurà, es disposa a creuar-lo. Però en quant el trepitja, s'enfonsa. Per què?

SOLUCIÓ: Perquè "dona previnguda val per dos".

ENIGMA 17:

Les vaques: Si un pastor té 15 vaques i se li moren totes menys 9, quantes li queden?

SOLUCIÓ: Si se li moren totes menys 9 vol dir que li queden 9 vaques vives.

ENIGMA 18:

Darrere de...: Com pot ser que la Marta estigui darrera el seu pare si el seu pare també està darrera d'ella?

SOLUCIÓ: Perquè la Marta i el seu pare estan esquena contra esquena.

ENIGMA 19:

En Joan és el pare de la Neus. Els dos van néixer el mateix dia i mes, però en anys diferents. Si sumem els anys que tenen els dos ens donarà 50. Quan la Neus va néixer, en Joan tenia més de 38 anys però menys de 42. Quants anys tenen en Joan i la Neus?

SOLUCIÓ: En Joan té 45 anys i la Neus 5. Quan la Neus va néixer en Joan en tenia 40.

ENIGMA 20:

El meu cosí Enric m'ha dit el següent:  "Abans d'ahir tenia 9 anys i el proper any en faré 12". Amb aquestes dades pots esbrinar quin dia és el seu aniversari?

SOLUCIÓ: L'aniversari del mesu cosí és el 31 de desembre. La conversa va tenir lloc el dia 1 de gener. Abans d'ahir, 30 de desembre, el meu cosí tenia 9 anys. Ahir, 31 de desembre, va fer 10 anys. El 31 de desembre d'aquest any en farà 11 i el 31 de desembre del proper any en farà 12.

ENIGMA 21:

"Carrera de cavalls": Un rei, vell i una mica estrany, vol donar el seu regne a un dels seus fills. Organitza una cursa de cavalls, el propietari del cavall més lent es convertirà en rei. Cada fill té por que l'altre faci trampa fent que el seu cavall vagi a menor velocitat de l'habitual. Per tant sol·liciten el consell d'un vell savi que els soluciona el problema. Quina solució va donar?

SOLUCIÓ: Van intercanviar-se els cavalls.

ENIGMA 22:

"El globus": Com és possible punxar un globus sense deixar que s'escapi aire i sense que el globus faci soroll?

SOLUCIÓ: Quan el globus està desinflat.

ENIGMA 23:

"Tres interruptors": En una casa de dos pisos en el primer pis hi ha tres interruptors de la llum i en el segon pis una bombeta. Volem descobrir quin dels tres interruptors encén la bombeta però només podem pujar una vegada al segon pis per comprovar si la bombeta s'ha encès. Com ho podem fer? Atenció, no podem sortir de casa ni mirar la llum reflectida enlloc, l'única manera de comprovar-ho és pujant al pis de dalt.

SOLUCIÓ: Obrim el primer interruptor i esperar uns minuts. Tanquem el primer interruptor, obrim el segon i pugem a dalt a fer la comprovació. Si la bombeta està encesa, l'interruptor correcte és el segon. Si la bombeta està apagada, però la toquem i està calenta, vol dir que ha estat encesa fa poc i per tant l'interruptor correcte és el primer. Si la bombeta està apagada i freda vol dir que no l'hem obert amb cap dels dos primers interruptors, per tant l'interruptor correcte és el tercer.

ENIGMA 24:

"Les cigonyes": Per què les cigonyes dormen amb una pota arronsada?

SOLUCIÓ: Perquè si arronsessin les dues potes, caurien.

ENIGMA 25:

"Com transformar 10 tresos en un (NÚMEROS )".
Amb 10 tresos i el signe +, pots obtenir de resultat 111?

SOLUCIÓ: 3+3+3+3+33+33+33= 111

ENIGMA 26:

"Els viatges de l'Ignasi".
L’Ignasi ens diu: “He fet molts viatges. Tots van ser a París, menys dos. Tots van ser a Itàlia, menys dos. I tots van ser a Tahití, menys dos”. Quants viatges ha fet l’Ignasi en total i a on els ha fet?

SOLUCIÓ: En total en va fer 3 de viatges: un a París, l’altre a Itàlia i l’últim a Tahití.

ENIGMA 27:

"Històries de baguls".
Si un bagul pesa vuit quilos més que el pes de mig bagul, quant pesarà un bagul i mig?

SOLUCIÓ: 24 quilos. Si un bagul pesa 8 quilos més que el pes de mig bagul, això vol dir que pesa 16 quilos, perquè si ½ bagul + 8 quilos = un bagul; això implica que ½ bagul pesa 8 quilos. El pes d’un bagul i mig, és a dir, de tres mitjos baguls, equivaldrà, doncs, a 24 quilos (3 x 8).

ENIGNMA 28:

"Veure a través de...".
Quin és aquell invent antic utilitzat en algunes contrades del món que permet veure a través de les parets?

SOLUCIÓ: La finestra.

ENIGMA 29:

"El ball":
Quin és el peix que ens fa ballar?

SOLUCIÓ: El rap.

ENIGMA 30:


"El col·leccionista":
Si sabem que només una de les afirmacions següents és la correcta, quants cotxes té el senor Frederic?
1. Com a gran col·lecionista de cotxes, el senyor Frederic en té més d’una desena.
2. En té menys de cent.
3. En té un com a mínim.

SOLUCIÓ: La segona afirmació és la bona. Efectivament, si la primera proposició fos la bona, la darrera també ho seria forçosament, cosa impossible segons l’enunciat. Per això hem d’eliminar les afirmacions 1 i 3.
Ens queda la segona afirmació que només es pot verificar si el senyor Frederic no té ni un sol cotxe.

ENIGMA 31:

"Si jo tingués una moto":
L’Oriol, el dia que fa els catorze anys, demana una moto als seus pares com a regal d’aniversari. El seu pare opina que el xicot és massa jove per conduir una moto. I li promet: “Tindràs la teva moto el dia que jo tindré tres vegades la teva edat”.  Tenint en compte que el pare de l’Oriol té quaranta-sis anys, quan serà que l’Oriol podrà, per fir, tenir la moto?

SOLUCIÓ: D’aquí dos anys. L’Oriol tindrà setze anys i el seu pare quaranta-vuit, és a dir el triple.

ENIGMA 32:

"Mares i filles":

Dues mares i dues filles van al restaurant. Cadascuna demana plat únic. Com és que el cambrer només porta tres plats a taula?

SOLUCIÓ: Perquè només hi ha tres dones a la taula: l’àvia, la mare i la filla. La mare és alhora mare de l’una i filla de l’altra.

ENIGMA 33

"Al llarg del temps":

Què és allò que hom troba un cop per minut, dues vegades cada moment i mai en un segle?

SOLUCIÓ: La lletra “M”.